blauwe achtergrond menubar
ga terug

Vloeiendheidsstoornissen

Er bestaan verschillende soorten vloeiendheidsstoornissen. De bekendste twee zijn stotteren en broddelen. De stoornissen zijn niet hetzelfde, maar komen vaak verweven met elkaar voor. Het belangrijkste verschil is dat een broddelaar zich vaak minder bewust is van de afwijking in zijn spraak. Iemand die stottert is zich echter zeer bewust van zijn onvloeiendheden.

geluidsgolven

Stotteren

Stotteren is een spraakstoornis waarbij het vloeiende verloop van de spraakbeweging gestoord is. Klanken of lettergrepen worden herhaald of verlengd. Soms worden ze er met veel spanning uit geperst.

Lees meer
geluidsgolven

Broddelen

Broddelen is een stoornis in het spreken. Je herkent het aan de niet-vloeiende of aritmische, moeilijk verstaanbare spraak. Opvallend zijn een slappe uitspraak, een hoog spreektempo en het inkorten van woorden. Bijvoorbeeld ‘tevisie’ in plaats van ‘televisie’.

Lees meer

Als u snel wilt weten of de haperingen in het spreken een risico vormen voor stotteren, kunt u op de website van de Nederlandse Federatie Stotteren een screening vinden om een indruk te krijgen van de vloeiendheidsproblemen van uw kind, de Screeningslijst voor stotteren. De screeningslijst is met name bedoeld voor kinderen tussen de 2 en 7 jaar oud.
Via de volgende link komt u bij de Screeningslijst voor stotteren (SLS).